péntek, november 24, 2017

 

Köszöntjük iskolánk képgalériájában. Kérjük, válassza ki a kívánt eseményt a lenti, képek alatti táblázatban, és kattintson rá!

Egy ünnepi hét

EGY ÜNNEPI HÉT KRÓNIKÁJA

avagy mi is történt az Amade László Alapiskola falai között,

Bős, 2013. március 18 – 22.

 

Nagyszabású jubileumi hetet szerveztünk iskolánk épületei fennállásának 50. évfordulója alkalmából.

Hétfőn, mindjárt a reggeli órákban nyitottuk meg a bősi magyar iskola jubileumi ünnepségsorozatát. Tanulóink egy rendhagyó irodalomórán vehettek részt, melynek keretében Horváth Renáta tartott rövidebb, bár annál tartalmasabb előadást iskolánk névadójának, báró Amade László költőnek az életművéről. A tanító néni vetítéssel tette színesebbé „óráját”. Az ünnepi hét megnyitójában Sebő Renáta igazgatónő köszöntötte a gyerekeket. Beszélt nekik Bős község régi iskoláiról,  és felhívta figyelmüket az Amade László Alapiskola emlékkönyve c. kiadványra, melyet iskolánk pedagógusai szerkesztettek, s amely a jelenlegi iskolaépületek fennállásának 50. évfordulójára jelent meg. E 160 oldalas, színes képmelléklettel is kiegészített könyv természetesen mindenki számára elérhető.

A megnyitó keretében a Kovács Judit tanító néni által vezetett iskolai énekkar is fellépett, valamint e rendhagyó irodalomórán megzenésített Amade-versek is elhangzottak.

Délután a Kovács tanítóházaspár népviseletbe bújt, aztán megkezdődött a Böüsi szakajtós című néprajzi vetélkedő. A hagyományainkat teljes mértékben felvonultató megmérettetésbe pontosan 44 bősi iskolás kapcsolódott be. A három tagú zsűrinek bizony nem volt egyszerű feladata, de a végén tényleg csak a legjobb három csapatot emelték ki. A vetélkedőt az iskola folyosóján egy kis „múzeum” tette hangulatosabbá. A benne látható régi használati eszközöket, szerszámokat a helyi tájházból kaptuk kölcsön erre az időre. 

Kedd, a második nap.

Nagy előkészületeket követően került sor a Héttusa elnevezésű sportrendezvényre. Erről a főszervező, Kovács Zsolt tornatanár tudósít:

Négy iskola tanulói szerepeltek ezen a versenyen: Baka, Nyékvárkony, Csilizradvány és természetesen mi, bősiek. Az iskolák tíz fős csapatokban versenyeztek (5 lány+5 fiú az 5-9.évfolyamokból). A gyerekeknek nagyon fel kellett készülniük, hiszen a héttusában mindenkinek olyan képességekkel kellett rendelkeznie, ami egy sportolót sportolóvá tesz. S hogy mi volt ez a hét sportág?

A magasugrás, a stafétafutás, a kosárlabda, egy akadálypálya gimnasztikai elemekkel, a rúdmászás és a kidobó. Ezek közül négy számban hazai győzelem született, így az összesített pontok szerint mi szereztük meg a vándorkupát, melyet egy teljes évig lesz majd iskolánk birtokában. Mert hiszen egy év múltán ezt a győzelmünket meg kell majd védenünk. Voltak aztán különdíjak is. A csapatkidobót a csilizradványiak nyerték meg, a rúdmászásban a nyékvárkonyi csapat jeleskedett, a bakai tanulók pedig a magasugrás különdíjasai lettek. Gratulálok mindnyájuknak!”

De hogy a sportnál maradjunk még egy szóra: fiú kosárcsapatunk ezen a napon a harmadik helyezést szerezte meg a Nagyszombati kerület kosárlabda-versenyén… Huh, azért a bronzért is meg kellett küzdeni…

Szerdán könyvdíjakat osztottunk szét az iskolai rajzverseny legügyesebb alkotói között. Az iskola tanulói négy kategóriában pályázhattak négy téma közül választva. A rajzpályázatot még januárban hirdettük meg, és természetes volt, hogy valamennyi választható téma az alapiskola jubileumát érintette. A gyerekek színes műveiből kiállítást rendeztünk be az iskolában.

Az Amade László vers- és prózamondó fesztivál nálunk már hagyományszámba megy, ezért magyar-szakos tanítóink a 2013-as évben a jubileum ünnepi hetére időzítették ezt a nívós rendezvényt. Délután a környék magyar iskoláinak kis- és nagydiákjai találkoztak intézményünkben. A négy tagú zsűrinek valamint a hallgatóságnak pontosan 33 szavalatot kellett meghallgatnia ill. értékelnie. Bár e megmérettetés a késő délutánba nyúlt, mégsem tűnt fárasztónak és hosszadalmasnak, hiszen a hallgatóságot folyamatosan lekötötték a jól megválasztott ill. előadott szövegek. Láthattuk és hallhattuk, milyen tehetséges magyar gyerekek nevelkednek Bakán, Csilizradványon, Nagymegyeren avagy Nyékvárkonyban is. Elismerő taps zúgott minden (igazán türelmes és fegyelmezett) résztvevőnek.

Csütörtökön délután a szülőket, régi diákokat és iskolabarátokat láttuk vendégül. Mintegy kétszázan gyűltek össze az iskola központi blokkjában, ami jóleső érzéssel töltött el bennünket. A közel másfél órás kultúrműsorunk remekül sikerült. A nézősereg nagy tapssal jutalmazott minden szavalatot, dalt és mesejátékot. A tanítók munkájának itt érett be a gyümölcse, a szülők és nagyszülők pedig büszkén tekintettek fellépő gyermekeikre. Jó érzés volt (itt is) magyarnak lenni. A megjelentek megtekintettek egy nyolc perces kisfilmet is, melyet iskolánk pedagógusa, Nagy Gábor készített, és bemutatásra került az Amade László Alapiskola Emlékkönyve című 160 oldalas kiadvány. Az emlékkönyv – a benne megjelenő visszaemlékezésekkel, eredményekkel  történelmi tényekkel és persze a gazdag fotómelléklettel - világos képet rajzol a bősi magyar iskola elmúlt fél évszázadáról.

Pénteken délelőtt egy kisebb fénykép- és gyermekrajz-kiállítást rendeztünk be a kultúrház előcsarnokában. Ezek a régmúlt és korunk fotógyűjteményeiből válogatott felvételek fogadták azokat a meghívott vendégeket, akik záróünnepségünkre érkeztek. A bősi kultúrház megtelt. Az iskola régi igazgatói, a már nyugdíjas, valaha nálunk oktató pedagógusok, a szülői munkaközösség egykor sokat tevékenykedő elnökei, a jelenlegi iskola tanítói, alkalmazattjai, az emlékkönyv egyes fejezeteinek írói, a meghívott támogatók, iskolabarátok, régi diákok, a jubileumi kultúrrendezvény szereplői és természetesen a gyerekek jöttek el a művelődési otthonba, hogy együtt ünnepeljünk. A pontosan 126 perces múltidézést filmvetítés, színjáték, zenekari produkció, március idusát felelevenítő katonadalok, szónoklatok, szavalatok tették teljessé. Az ünnepi műsor keretében iskolánk igazgatónője, Sebő Renáta huszonnégy személynek adományozott Amade László emlékplakettet. Ez a megtisztelő elismerés azoknak szólt, akik az elmúlt évtizedekben tevékeny, a fiatalság életét felpezsdítő munkásságukkal a bősi magyar iskolát szolgálták. Emlékplakettet vettek át az iskola nyugalmazott pedagógusai  és Fenes Iván polgármester úr a magyar nyelvű oktatás támogatásáért.   Az iskola igazgatónónője , Sebő Renáta is kitüntetésben részesült. Bős Nagyközség elismerő oklevelét a polgármester adta át.  Műsorunk befejező dalát, a Magyarok világhimnuszát együtt zengte a színpadon tanító és diák.

Éljen a magyar iskola, éljen örökké szép anyanyelvünk!

 

 

 

 

Scroll to top